Waar staat Amethist voor

Amethist staat voor nederigheid en bescheidenheid. Door de eeuwen heen hebben krachtige en rijke vorsten Amethist gebruikt als een symbool van royalty’s, en sommige Amethisten versieren zelfs de Britse kroonjuwelen. Het gerucht gaat dat Amethist een persoonlijke favoriet was van koningin Catherine de Grote van Rusland.

Amethist en de mensheid

Van Amethist is gedacht dat het in de geschiedenis veel attributen heeft, en ze zijn allemaal goed. Men dacht dat de steen de boze gedachten beheerste, de intelligentie versnelde, een sluwe man in bedrijf maakte, soldaten behoedde voor gevechtswonden, de krijger hielp naar de overwinning, de jager helpt op zoek naar zijn spel, de drager beschermt tegen besmettelijke ziekten en demonen zet om te vliegen als de figuur van een beer op het juweel is ingeschreven.

Amethist stond bekend als een juweel dat de hoogste, puurste aspiraties van de mensheid zou voortbrengen. Kuisheid, soberheid en controle over iemands gedachten waren allemaal eigenschappen die werden versterkt door het dragen van de steen. Het juweel zou beschermen tegen de woede van passie en het gewelddadige of basale karakter van zijn drager. De steen moedigde kalmte, moed en contemplatie aan.

Ten slotte over de Amethist mineraal

De naam amethist is afgeleid van het oude Griekse woord amethustos, wat sober betekent. Er werd gezegd dat een amethist kon voorkomen dat de drager overmatig dronken werd en ook een nuchtere en serieuze geest bezorgt. Men geloofde dat als iemand uit een kopje of beker dronk die helemaal van amethist was gemaakt, hij of zij helemaal niet dronken zou worden.

In de Griekse mythologie was amethist bergkristal geverfd paars door de tranen van Dionysus, de god van wijn en feestvreugde. Oude Egyptenaren gebruikten de steen als vertegenwoordiger van het dierenriemteken van de geit. De geit werd beschouwd als de vijand van wijnstokken en wijngaarden, en daarom het tegengif van wijn.