Amethist lamp

Vaak worden geslepen edelstenen van amethist ingedeeld met de termen: Siberisch, Uruguayaans of Bahrein; om respectievelijk hoge en lage waarden te vertegenwoordigen, ongeacht de feitelijke bron.

Vanwege de vlekkeurigheid van de kleurverdeling in de kristallen wordt amethist vaak gesneden als briljante ronde sneden om de kleur te maximaliseren.

Andere delen kunnen worden gebruikt wanneer de kleur beter is verdeeld.

De kleur paars is van oudsher de kleur van royalty’s en amethist lamp wordt sinds het aanbreken van de geschiedenis gebruikt om de rijke en machtige monarchen en heersers te versieren.

Vandaag de dag is amethist een mooie en betaalbare edelsteen die gelukkig verkrijgbaar is in een breed scala aan gesneden en ongeslepen stenen die we allemaal kunnen bezitten en bewonderen.

Waar word het gevonden

Het volgende is een lijst met veel van de meer opmerkelijke plaatsen en enkele attributen die kenmerkend zijn voor de amethist die daar wordt gevonden.

Vera Cruz, Mexico – zeer bleke, heldere, prismatische kristallen die soms dubbel worden beëindigd en zijn gegroeid op een lichtgekleurde gastrots. Kristallen zijn meestal fantomen, met een helder kwartsinterieur en een amethist buitenkant. Sommige zijn scepter en fantaseren.

Guerrero, Mexico – donkere, diep paarse, prismatische kristallen die naar buiten stralen vanuit een gemeenschappelijk bevestigingspunt.

Vaak zijn de kristallen spookachtig tegenovergesteld aan Vera Cruz amethist met een paars interieur met een heldere of witte kwarts buitenkant. Dit zijn enkele van de meest waardevolle amethisten ter wereld.

Minas Gerais en Rio Grande do Sul, Bahaia, Brazilië – kristallen vormen in druzy korsten die de binnenkant van soms grote vulkanische gesteente zakken of “vugs”.

Sommige van de wormen vormen van bomen die miljoenen jaren geleden in een lavastroom werden gesluierd en sindsdien zijn verdord. Andere oorzaken zijn slechts gasbellen in de lava.

Sommige problemen kunnen behoorlijk groot zijn.

De kristallen die zich vormen zijn meestal licht tot medium van kleur en alleen gekleurd aan de toppen van de kristallen. De meeste trossen vormen met grijs, wit en blauw agaat en hebben een groene buitenkant op de vugs.

Calciet is soms geassocieerd en insluitsels van cacoxeniet komen vaak voor.
Maraba, Brazilië – grote kristallen met onaantrekkelijke oppervlakken met een bleke tot middelgrote kleur en vaak gesneden of in plakjes gesneden.

Thunder Bay, Canada – een opvallende rode hematietopname net onder het oppervlak van de kristallen is uniek voor deze plaats. Clusters zijn druzy korsten die de spleten gevormd in oude metamorf gesteente lijn.
Uruguay – kristallen zijn donker tot medium en vormen in druzy korsten die de binnenkant van vulkanische vugs lijn die een grijze of bruine buitenkant hebben.

De kristallen zijn meestal door en door gekleurd, in tegenstelling tot de Braziliaanse kristallen, en vormen met een veelkleurige agaat die vaak rood, geel en oranje bevat. Dikwijls bevinden zich in deze holtes met amethist beklede stalactieten en andere ongebruikelijke formaties.

Ten slotte over de amethist lamp

De amethist lamp kristallen zijn meestal groot. De interieurkleur en -helderheid zijn echter uitstekend en gepolijste plakjes en houtsnijwerk evenals vele edelstenen worden gewaardeerd en bewonderd.