Betekenis bergkristal mineraal stenen

Bergkristal stenen zijn bekend, bewerkt, gesneden, gesneden, gebruikt en gedragen in verschillende omstandigheden sinds de oudheid en in bijna elk land. De naam kwarts kan worden afgeleid van querkluftertz, een oud Duits woord dat verwijst naar witachtige aderkwarts. Er is ook gezegd dat de naam is afgeleid van het oude Griekse woord krustallos, wat ijs betekent, omdat de Grieken (en de Romeinen) geloofden dat kwarts ijs was dat nooit smolt omdat het door de goden werd gevormd.

De Sumeriërs sneden en graveren verschillende kwartsstenen als cilinderafdichtingen en gebruikten ze later als ringafdichtingen. Zoals de Sumeriërs het schrijven bedachten, was kwarts waarschijnlijk een van de eerste edelstenen waarop werd geschreven en ook gebruikt als een stempel om een ​​geschreven indruk in klei te maken. Duizenden jaren geleden maakten de Egyptenaren kralen, scarabeeën en andere sieraden van veel van de kwartsstenen.

Bergkristal en familie leden

De doorschijnende leden van de kwartsfamilie zijn ook vrij uitgebreid. Sardonyx werd gebruikt voor fijne cameeën die werden gesneden tijdens de Griekse en Romeinse tijdperken. Jaspis komt voor in groen, geel en blauw. Agaat en chalcedoon zijn in alle kleuren te vinden.

Carneool, sard en sardonyx zijn ook lid van de kwartsfamilie en zijn roodachtig oranje, abrikoos en bruin. Aventurijn is bleek tot medium groen met kleine sprankelende vlekken van mica erin. Bloedsteen is donkergroen met rode vlekken of strepen. Chrysocolla is blauwgroen, chrysopraas is helder licht tot donkergroen en het oog van een tijger is een goudgele variëteit van kwarts. Agaat en onyx zijn ook kwartsstenen.

Bergkristal kwarts is een vrij duurzame steen, die een 8 scoort op de hardheidsschaal. Kwarts trilt met een constante snelheid als reactie op een elektrische lading en synthetisch kwarts wordt gebruikt in horloges om tijd te houden. Kwarts wordt op veel verschillende manieren gevormd en komt voor in veel stollingsgesteenten en metamorfe gesteenten, met name in graniet en gneis.

Tot slot over de bergkristal

Omdat het bestand is tegen weersinvloeden, wordt het ook aangetroffen in alluviaal zand en grind. Kwarts is zeer wijdverbreid. De meest bekende plaatsen voor prachtige grote kristallen zijn in de Franse Alpen, het St. Gotthard-massief in de Zwitserse Alpen, de VS, Brazilië en Madagaskar.